tiistai 31. elokuuta 2010

Luokkakuva

Tänään, elokuun viimeisenä päivänä, oli Koivukujan koululla kuvauspäivä. Perinteisen luokkakuvan sijasta otettiin kuvia koko koulun väestä upean uuden koulun edustalla.

Portaille olivat kokoontuneet niin oppilaat, opettajat, keittäjä, talkkari kuin myös koulun kanslisti. Aurinko paistoi somasti kasvoihin ja sai ilmeet iloisiksi. Kesän viimeinen kuukausi on nyt kalenterin mukaan ohi, mutta toivottavasti leppoisia säitä on vielä luvassa ennen syyssateita.

Valokuvaajana toimi Hans Hedberg, joka vietti Villa Vilppulassa viimeisiä lomapäiviään. Hansillahan on valokuvausliike Vaasassa, jossa hän asuu perheineen. Koska perhe lomailee pitkiäkin aikoja täällä Outokummussa, lapset käyvät silloin Koivukujan koulua.

Tänä aamuna oli katsottu jokaisen kodissa tavallista tarkemmin peiliin ja mietitty millaiset vaatteet puetaan ylle. Klaara kampasi vielä ennen kuvausta kaksostensa hiuksia, jotka leikkien tiimellyksissä olivat hujan hajan pörröllään.


Hans kehoitti sanomaan OMELETT saadakseen iloista ilmettä kuviin. Margareta ehdotti heti englanninkielistä sanaa CHEESE. Aamupäivällä eivät hymyt oikein irronneet, mutta silti kuvista tuli todella kauniit.

Tässä on Koivukujan koulun upea tiimi. Edessä on varmasti monta unohtumatonta päivää yhdessä. Koulun arkeen liittyy niin iloja kuin surujakin, onnistumisia ja epäonnistumisia....

Elokuun viimeisen päivän ilmeet on nyt ikuistettu muistojen albumeihin!

maanantai 30. elokuuta 2010

Hyvien tapojen viikko koulussa

Hello, I`m Margareta Willman. I teach English and Swedish. Ja, svenska också. Det är roligt att träffa er alla. Mutta hei, tiesittekö hyvien tapojen kaunistavan? Minäpä tiedän, että tässä lauseessa on iso totuus. Käytöksestä meidät tunnetaan ja muistetaan. Siitä mitä olemme toinen toisillemme, miten huomioimme lähellä olevan. Margareta puhui mieliaiheestaan luokalleen posket innosta hehkuen.

Margaretan musiikinopettajamies Heikki kertoi oppilaille alkaneesta hyvien tapojen viikosta. Teemme käytännön harjoituksia miten toimia eri tilanteissa. Voit miettiä jo valmiiksi miten tilaat esimerkiksi liput teatteriin, miten käyttäydyt linja-autossa tai miten kysyt tietä tuntemattomassa paikassa vastaan tulevalta.

Luokan seinälle oli kiinnitetty erivärisiä lappuja, joissa kaikissa oli tuiki tärkeitä sanoja. Margareta kehoitti tuhlaamaan näitä sanoja, käyttämään päivittäin. Nämä sanat eivät kulu käytössä, päinvastoin. Kohteliaisuus on kaunista, hän lisäsi. Se on toisen huomioimista, toisen arvostamista. Margareta oli kuin hyvien tapojen lähettiläs Kaarina Suonperä, joka huolitellulla äidinkielellä kertoi käytöksen kultaisista säännöistä.

Kättelyä harjoiteltiin vuorotellen. Muistakaa tervehtiä myös naapureitanne ja tuttujanne kadulla, rehtori muistutti. Hein huikkaaminen ei vie energiaasi, mutta tuo paljon iloa.

Koivukujan koulun hyvien tapojen viikolla kiinnitetään huomiota myös ruokailutapoihin. Ekaluokkalaiset opettelevat heti syksyn ensimmäisinä viikkoina ruokailemaan haarukalla ja veitsellä. Opetellaan myös sanoja: saanko? annatko?

Keväällä on luvassa Hyvät tavat-kampanjan kohokohta, matka lastenteatteriin Joensuuhun ja sen jälkeen syömään ravintolaan. Siellä viimeistään testataan pitääkö paikkansa Margaretan teemalause:

HYVÄT TAVAT KAUNISTAVAT

sunnuntai 22. elokuuta 2010

Uusi liitutaulu

Tauno-talkkari oli tänään reipasotteinen. Hän roudasi uuden liitutaulun varastosta koulun ovelle. Klaara-ope innostui heti kokeilemaan taulun pintaa, joka osoittautui oikein hyväksi. Klaaran tervetulotoivotus oli kirjoitettu alta aikayksikön, ja taulu oli kannettavissa yläkerran luokkaan.
Frimodigin opettajapariskunnalla toimii yhteistyö.

Koulu alkoi 11. elokuuta 2010

Koivukujan koulu avasi uutuuttaan hohtavat ovensa oppilailleen kauniin aurinkoisena keskiviikkoaamuna. Kaikki tuntui niin kovin uudelta: koulurakennus oli pystytetty kesän aikana, uudet opettajat muuttivat koulun asuntolaan ja olipa joukkoon ilmaantunut uusia luokkakavereitakin. Kaikkia taisi jännittää tasapuolisesti, niin opettajia kuin oppilaitakin. Siitä se lähtee, Koivukujan koulun ensimmäinen koulupäivä.

Koulun topakka rehtori Klaara Frimodig toivotti kaikki oppilaat, opettajat ja talon muun henkilökunnan tervetulleiksi aloittamaan syyslukukautta iloisin ja avoimin mielin. Me olemme tekemässä historiaa, hän jatkoi. Tämän uuden koulun historiaa, sen ensimmäistä lehteä. Innostakoon tämä päivä meitä suhtautumaan myönteisesti koulunkäyntiin, oppimaan uutta ja tulemaan toimeen toistemme kanssa.
Oppiminen on iloinen asia, hän innosti. Kun onnistuu, niin innostuu ja kun innostuu, niin onnistuu.

Päivänavauksen ja tervetulotoivotusten jälkeen asettauduttiin hieman vielä maalille tuoksuviin luokkiin. Paikat löytyivät reippaasti luokkahuoneista, joissa vielä oli paljon keskeneräistä. Täältähän puuttuu liitutaulu, huomasi Rasmus heti luokkaan tullessaan. Talonmies on luvannut asettaa sen tuotapikaa, kunhan kiireiltään ennättää. Karttatelineet ovat myös laittamatta, samoin seinille tulevat kuvataulut.Tärkeintä on, että työ voi alkaa uudessa koulussa.
Koivukujan koulu on nyt luomassa omia perinteitään ja tapojaan. Toivottavasti ne ovat yhteiseksi iloksi ja edesauttavat mutkatonta ja turvallista yhteistä koulutaivalta.

Kesäloma on ollut helteinen, samoin kuin aloituspäiväkin Itä-Suomen koululaisilla. Lomakuulumisista riitti kertomista ihan jokaisella. Oli käyty uimassa, kalassa, retkillä ja Suomen rajojen ulkopuolellakin. Oli nähty poikkeuksellisen paljon perhosia, kyykäärmeitäkin ja miljoonittain hyttysiä iholla. Kertomisvuoron sai viittaamalla, kuinkas muuten. Yhteen ääneen ei voinut puhua, siitä olisi tullut sievoinen sekamelska. Kohtelias koululainen jaksaa odottaa vuoroaan, sillä sehän tulee ajallaan.

Kuvataulut oli tyhjennetty pahvilaatikoista, ja niiden järjestelyissä oli oma hommansa. Oppilaat saivat hoidella taulut aihepiireittäin järjestykseen.

Klaara-opettajan aviomies Kurt on myös koulun uusi opettaja. Hän on erityisen innokas biologi ja lähtee mielellään oppilaiden kanssa luontoretkille. Ensimmäisenä päivänä hän jo suunnitteli luontopolkua lähimetsään, tarkoitus olisi tutustua loppukesän ja syksyn kasveihin sekä sieniin.

Kurt-opettaja oli kiinnittänyt luokan takaseinälle sienijulisteen innostaakseen oppilaita sienituntemukseen.

Kuvataideluokan pulpetit olivat uuden koulun piristys. Jokainen pulpetti oli saanut erivärisen kannen. Kuvataiteen opettaja Marjaana Lehmusoksa oli valinnut värit luokkaansa. Hän valitsi kolme pääväriä: punaisen, sinisen ja keltaisen. Samoja värejä käytettiin yläkertaluokan pirtinpöydän ja penkkien maalaamiseen. Nyt oppilaiden on helppo muistaa päävärit! Vihreä on väliväri, ja sitäkin löytyy luokan kalusteista. Ensimmäisenä kuvataidetyönä onkin saada aikaan väliväri vihreä ja maalata erisävyisiä vihreän pintoja.


Kuvataideluokassa on kaikki pelit ja pensselit paikoillaan. Kauniissa työympäristössä luovuus herää, pohtii Marjaana. Odotan innolla oppilaiden siveltimien vetoja ja taideteoksia. Ne ovat opettajan voimanlähde tässä oppiaineessa.


Klaara iloitsi lasten innokkuudesta heti. Luokassa oli selvästi hyvä tunnelma. Siitä on hyvä jatkaa eteenpäin.
Tuleeko huomiseksi läksyä?

Päivän päätteeksi Klaara ja Kurt innostivat oppilaita nauttimaan elokuun kauneudesta ja lämmöstä. Vaikka läksyjä on tehtävä, vapaa-aikaakin jää. Sen voi mainiosti käyttää uimiseen, pyöräilyyn, marjojen syömiseen ja keruuseen. Hyvä koulupäivä on sellainen, jonka jälkeen voit sanoa itsellesi:

Hyvä minä!
Olinpa ahkera!
Hienosti meni!
Niin sitä pitää!
Professoritason suoritus!
Reipas meininki!
Tomerasti tehty!
Kannatti pinnistellä!
Ahkeruus palkitaan!

Näkemiin ja turvallista koulumatkaa! Tavataan taas huomenna.