keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Welcome

Keskiviikko 26. tammikuuta 2011 on ikimuistoinen päivä Villa Vilppulassa ja Sinisessä talossa.
Aamu valkeni melkoisessa pakkassäässä, mittari näytti -21.5 astetta. Tähän pakkaseen ja lumen paljouteen tulla tupsahti Perezin perhe !! Welcome, Bienvenido, Tervetuloa! Lämpimästi tervetuloa!
Perezin perhe matkasi Chilen Santiagosta pitkän matkan ensiksi Helsinkiin, ja sieltä Joensuun kautta Vilppuloiden luo. Perhe on kyläillyt aikaisemmin täällä Itä-Suomessa, mutta nyt he ovat tulleet muuttolaatikoiden kera.
Uskomaton elämänmuutos, kun kerralla menee kaikki uusiksi. Uusi kieli, uusi kulttuuri ja ennen kaikkea aivan uusi ilmasto.

Koivukujan oppilaat olivat tehneet ihastuttavia banderolleja ja plakaatteja, joilla toivottivat perheen tervetulleeksi uuteen kotikaupunkiin Vilppulankujalle. Perezin perheen lapset olivat ymmällään, kun ympärillä hääri iloinen joukko lapsia. Kun heitä valokuvattiin, oppilaat lauloivat suomalaisia lastenlauluja. Sanoista tuskin Roberto, Adelina tai Sabina ymmärsivät mitään, mutta tunnelmasta kylläkin. Nuo kaikki ympärillä olivat täällä ihan meidän vuoksi, Adelina (8v) mietti. Tosi hienoa! Grandioso!

Adelina ja Roberto aloittavat viikon kuluttua Koivukujan koulussa valmistavan opetuksen ryhmässä. Kun suomen kielen taito on riittävä, siirtyminen perusopetukseen käy luontevasti. Luokan opetuskielenä on suomi. Valmistavan opetuksen oppilaat voidaan integroida vähitellen tavalliseen suomenkieliseen luokkaan jo valmistavan opetuksen aikana. Mielenkiintoista seurata, miten Adelinan ja Roberton koulupolku kulkee.
Pienen pieni Sabina-vauva on onnellisen tietämätön "kielikylpyasioista".
Hänelle riittää tässä vaiheessa lämmin vaahtokylpy uuden kodin kylpyhuoneessa.

Perezin perhe on siis Chilestä, Etelä-Amerikasta. Maa on pitkä ja kapea Andien ja Tyynen valtameren välissä. Ajatus Suomeen tulosta ei syntynyt yhdessä yössä. Asiaa harkittiin kokonainen vuosi, ja perhe päätti suhtautua uuteen elämäänsä positiivisella asenteella. Muutos on iso myös ilmastollisesti. Kuumat ja kuivat kesät ja lyhyet sateiset talvet muuttuivat kerralla paukkupakkasiin. Lapset ihastelivat isoja valkoisia lumikinoksia ja niissä hyppeleviä haalaripukuisia lapsia.
Kunpa tämä valokuvaus olisi pian ohi ja pääsisi mukaan, mieli Roberto.
Lunta, lunta, lunta! Tonneittain!

Perezin perheen isä ja äiti istuivat kahdestaan potrettiin. Kuvia otettiin paljon, koska niitä halutaan lähettää pikaisesti myös sukulaisille Santiagoon. Ensimmäiset kuulumiset on jo vaihdettu puheluilla ja tekstiviesteillä.
Paolo Perez on kaivosinsinööri, ja hänen työnsä toi perheen Outokumpuun. Työ VTT:llä on lähinnä tutkimustyötä, erilaisten kivimateriaalien tutkimista. Outokumpu on tunnettu juuri tällaisista analyysien tekemisistä.

Aikanaan Paolon isä oli töissä Outokummun kaivoksella, joten hänelle tämä entinen kaivoskaupunki on tuttu lapsuudesta. Suomen kieli luontuu vielä vanhasta muistista, vaikka välillä pitääkin hakea sanoja. Nuoruus- ja opiskeluvuodet veivät hänet takaisin espanjankieliseen Santiagoon, kotikaupunkiin.
Paolon puoliso Rosana on touhukas ja puhelias. Hän asettelee perhettään potrettiin välillä englannin, välillä taas espanjan kielellä.
Kohta hän huudahtaa: Hymy, smile! Iloinen!
Nuo sanat saavat ympärillä touhuavilta suomalaisilta ansaitut aploodit.

Perezin perhe on kaikesta huomiosta ja matkasta jo väsynyt. On aika siirtyä uuteen kotiin Siniseen taloon. He kiittävät sydämellisestä vastaanotosta ja huolenpidosta. Herra Perez kiteyttää perheen tunnelmat seuraavasti: Tuntui mahtavalta tulla kauniiseen, lumenvalkoiseen ja hiljaiseen paratiisiin.
Voisiko tuon kauniimmin sanoa?

6 kommenttia:

 1. Ne tuli jo! Kivaa! :-) Tullaan ensi kuun puolella tutustumaan tarkemmin...

  terveisin,

  Tiina ja pojat

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa Tiina ja pojat!
  Terveisin Asta, Villa Vilppulan ja Sinisen talon väki

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa mukavalta perheeltä, tervetuloa Suomeen!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Pikkusisko, kun toivotit Perezit tervetulleiksi.
  Nyt alkaa kotiutuminen ja kotouttaminen.
  Mielenkiintoista elämää luvassa maahan-
  muuttajaperheellä.

  VastaaPoista
 5. Minäkin toivotan Perezin perheen tervetulleeksi Outokumpuun ja Siniseen taloon.
  Tulee olemaan mielenkiintoista seurata heidän elämäänsä täällä kylmässä pohjolassa.

  VastaaPoista
 6. Eila hei!
  Perezin perheelle neulotaan lämpimiä vaatteita
  pakkassäiden varalle.
  Ilmasto teettää omat tepposet maahanmuuttoperheelle.
  Niistä lisää tuonnempana.

  VastaaPoista