perjantai 25. marraskuuta 2011

Joulunavaus

Paavon Puoti avasi ovensa lähes pari vuotta sitten Vilppukujalla uusissa tiloissa.
Tänään, kansainvälisenä " Älä osta mitään "- päivänä, Paavo järjesti asiakkailleen joulunavauksen. Omaa hiilijalanjälkeään tarkasti mittaava kauppias piti asiakkailleen mielenkiintoisen puheen.
Miksi joulu avataan " Älä osta mitään "- päivänä?
Kuinka ihmeessä kauppias voi kehottaa asiakkaitaan olla ostamatta mitään?

Paavo kiipesi kauppansa terassille ja puhui liikkeen edustalla hyörivälle yleisölleen tuttuun tyyliinsä. Arvoisat asiakkaani, hyvä joulunavausväki. Olette kaikki lämpimästi tervetulleita aloittamaan joulukautta glögitarjoilun ja ohjelman merkeissä.
Vuonna 1992 Kanadan Vancouverissa sai alkunsa No Shop Day, jonka ideana oli viettää vuorokausi ilman tavaran hankintaa ja rahan kulutusta, Paavo jatkoi. Niin, hyvät vilppulalaiset, jokaisella ostamallamme esineellä, elintarvikkeella ja tuotteella on taustansa: joku on valmistanut tuotteen, ehkä viljellyt raaka-aineet ja tuote on päätynyt kauppaan pitkän tien kautta.....myös tänne Paavon Puotiin.
On hyvin todennäköistä, että tuote jatkaa elämäänsä kaatopaikalla tai kierrätyksessä vielä senkin jälkeen, kun me olemme luopuneet siitä.
Kuluttajina olemme myös jatkuvasti alttiina mainonnalle - huomasimme sitä tai emme. Mainokset luovat meihin tarpeita ja saavat meidät uskomaan, että jotain puuttuu. Elämä vaatii jatkuvaa materiaalitäydennystä, jotta olisimme onnellisia ja tyytyväisiä.
Planeettamme rajat alkavat tulla vastaan, joten tarvitaan asenteiden muutosta.
Juuri sinä, Paavon Puodin asiakas, voit miettiä ostotapojasi, ostopäätöksentekoasi ja impulsiivista ostamista.
Mieti, mitä sinulle merkitsevät ekologiset ja eettiset valinnat.
Joka päivä on kuitenkin syötävä, myös tänään .
Alakerran puotini tarjoaa runsaasti kotimaisia kasviksia, juureksia ja marjoja. Suosin lähiseudun tuottajia, jotka viljelevät luomutuotteita ilman turhia lisäaineita ja maatalouskemikaaleja.

Tänään kuitenkin iloitaan lähestyvästä joulusta, Paavo jatkoi. Sytyteään kynttilöitä ja ripustetaan jouluvaloja lämpimän tunnelman luomiseksi. Ollaan stressaantumatta ja tehdään järkeviä ostoksia. "Kohtuus" on hyvä sana joulun alla. Väliteään lähellä olevista, muistetaan myös kaukana olevia, joilla ei ole asiat näin hyvin kuin meillä.
"Tule joulu kultainen!"

Klaaran johtama tyttökuoro lauloi niin Paavon kuin yleisön sydämiin. Reipas Nisse-polkka, tunnelmallinen Näin sydämeeni joulun teen ja Kulkuset ilostuttivat.

Ilta huipentuu tunnelmallisessa Paavon Puodissa vietettävään tarinankerrontailtaan.Shoppailun sijaan entisaikaan vietettiin syksyn pimeitä iltoja kertomalla tarinoita. Tänä iltana kuullaan toivottavasti jännittäviä kummitusjutta , lapsuuden lempisatuja tai ihan omia tarinoita. Tarjolla on hyvää seuraa, lämmintä juotavaa ja leivonnaisia.

Kiitos Koivukujan koulun tyttökuoro ja Klaara-opettaja!
Joulun allahan
"On villiä melskettä, helinää,
helskettä pienten tiukujen.."

Sitä riitti myös Vilppukujalla Paavon puodin joulunavauksessa.

5 kommenttia:

 1. Mukava tunnelma siellä joulun avajaisissa,niin kauniisti kynttilät loistavat,ja kauniisti varmaan lauloivat tyttö kuoro,hyvää anventi aikaa sinne Vilppulaan:)

  VastaaPoista
 2. Ritva kiitos, sinulle myös
  nautinnollista joulun odotusta.
  Vilppulassa on kaunis tunnelma,
  kun valot syttyvät puodin parvekkeelle.
  Usein vain katselen ja ihailen kaunista
  minitalojen idylliä.

  VastaaPoista
 3. Oi miten kaunis joulun avaus. Ja Paavon puhe oli todella mielenkiintoinen.

  Kaikkea hyvää sinulle ja Vilppulan väelle ja oikein ihanaa joulun odotusta.

  VastaaPoista
 4. Eila,
  Paavo on tomera kauppias,
  jolla elämänarvot kohdallaan.
  Mies sanojensa takana! :)
  Hän on helposti lähestyttävä ja
  lämminhenkinen.(Tällaisen kuvan
  haluan hänestä välittyvän.)

  Vilppulassa eletään arkea kiireineen ja välillä jouten. Juhlahetket ovat arvokkaita, ja silloin pysähdytään, iloitaan ja ihmetellään.(Perinteiden kunnioituksen
  haluan myös näkyvän näiden ihmisten elämässä.)

  VastaaPoista
 5. Es una escena, preciosa, me gusta mucho la zona de la terraza.

  VastaaPoista