maanantai 30. elokuuta 2010

Hyvien tapojen viikko koulussa

Hello, I`m Margareta Willman. I teach English and Swedish. Ja, svenska också. Det är roligt att träffa er alla. Mutta hei, tiesittekö hyvien tapojen kaunistavan? Minäpä tiedän, että tässä lauseessa on iso totuus. Käytöksestä meidät tunnetaan ja muistetaan. Siitä mitä olemme toinen toisillemme, miten huomioimme lähellä olevan. Margareta puhui mieliaiheestaan luokalleen posket innosta hehkuen.

Margaretan musiikinopettajamies Heikki kertoi oppilaille alkaneesta hyvien tapojen viikosta. Teemme käytännön harjoituksia miten toimia eri tilanteissa. Voit miettiä jo valmiiksi miten tilaat esimerkiksi liput teatteriin, miten käyttäydyt linja-autossa tai miten kysyt tietä tuntemattomassa paikassa vastaan tulevalta.

Luokan seinälle oli kiinnitetty erivärisiä lappuja, joissa kaikissa oli tuiki tärkeitä sanoja. Margareta kehoitti tuhlaamaan näitä sanoja, käyttämään päivittäin. Nämä sanat eivät kulu käytössä, päinvastoin. Kohteliaisuus on kaunista, hän lisäsi. Se on toisen huomioimista, toisen arvostamista. Margareta oli kuin hyvien tapojen lähettiläs Kaarina Suonperä, joka huolitellulla äidinkielellä kertoi käytöksen kultaisista säännöistä.

Kättelyä harjoiteltiin vuorotellen. Muistakaa tervehtiä myös naapureitanne ja tuttujanne kadulla, rehtori muistutti. Hein huikkaaminen ei vie energiaasi, mutta tuo paljon iloa.

Koivukujan koulun hyvien tapojen viikolla kiinnitetään huomiota myös ruokailutapoihin. Ekaluokkalaiset opettelevat heti syksyn ensimmäisinä viikkoina ruokailemaan haarukalla ja veitsellä. Opetellaan myös sanoja: saanko? annatko?

Keväällä on luvassa Hyvät tavat-kampanjan kohokohta, matka lastenteatteriin Joensuuhun ja sen jälkeen syömään ravintolaan. Siellä viimeistään testataan pitääkö paikkansa Margaretan teemalause:

HYVÄT TAVAT KAUNISTAVAT

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti