sunnuntai 22. elokuuta 2010

Koulu alkoi 11. elokuuta 2010

Koivukujan koulu avasi uutuuttaan hohtavat ovensa oppilailleen kauniin aurinkoisena keskiviikkoaamuna. Kaikki tuntui niin kovin uudelta: koulurakennus oli pystytetty kesän aikana, uudet opettajat muuttivat koulun asuntolaan ja olipa joukkoon ilmaantunut uusia luokkakavereitakin. Kaikkia taisi jännittää tasapuolisesti, niin opettajia kuin oppilaitakin. Siitä se lähtee, Koivukujan koulun ensimmäinen koulupäivä.

Koulun topakka rehtori Klaara Frimodig toivotti kaikki oppilaat, opettajat ja talon muun henkilökunnan tervetulleiksi aloittamaan syyslukukautta iloisin ja avoimin mielin. Me olemme tekemässä historiaa, hän jatkoi. Tämän uuden koulun historiaa, sen ensimmäistä lehteä. Innostakoon tämä päivä meitä suhtautumaan myönteisesti koulunkäyntiin, oppimaan uutta ja tulemaan toimeen toistemme kanssa.
Oppiminen on iloinen asia, hän innosti. Kun onnistuu, niin innostuu ja kun innostuu, niin onnistuu.

Päivänavauksen ja tervetulotoivotusten jälkeen asettauduttiin hieman vielä maalille tuoksuviin luokkiin. Paikat löytyivät reippaasti luokkahuoneista, joissa vielä oli paljon keskeneräistä. Täältähän puuttuu liitutaulu, huomasi Rasmus heti luokkaan tullessaan. Talonmies on luvannut asettaa sen tuotapikaa, kunhan kiireiltään ennättää. Karttatelineet ovat myös laittamatta, samoin seinille tulevat kuvataulut.Tärkeintä on, että työ voi alkaa uudessa koulussa.
Koivukujan koulu on nyt luomassa omia perinteitään ja tapojaan. Toivottavasti ne ovat yhteiseksi iloksi ja edesauttavat mutkatonta ja turvallista yhteistä koulutaivalta.

Kesäloma on ollut helteinen, samoin kuin aloituspäiväkin Itä-Suomen koululaisilla. Lomakuulumisista riitti kertomista ihan jokaisella. Oli käyty uimassa, kalassa, retkillä ja Suomen rajojen ulkopuolellakin. Oli nähty poikkeuksellisen paljon perhosia, kyykäärmeitäkin ja miljoonittain hyttysiä iholla. Kertomisvuoron sai viittaamalla, kuinkas muuten. Yhteen ääneen ei voinut puhua, siitä olisi tullut sievoinen sekamelska. Kohtelias koululainen jaksaa odottaa vuoroaan, sillä sehän tulee ajallaan.

Kuvataulut oli tyhjennetty pahvilaatikoista, ja niiden järjestelyissä oli oma hommansa. Oppilaat saivat hoidella taulut aihepiireittäin järjestykseen.

Klaara-opettajan aviomies Kurt on myös koulun uusi opettaja. Hän on erityisen innokas biologi ja lähtee mielellään oppilaiden kanssa luontoretkille. Ensimmäisenä päivänä hän jo suunnitteli luontopolkua lähimetsään, tarkoitus olisi tutustua loppukesän ja syksyn kasveihin sekä sieniin.

Kurt-opettaja oli kiinnittänyt luokan takaseinälle sienijulisteen innostaakseen oppilaita sienituntemukseen.

Kuvataideluokan pulpetit olivat uuden koulun piristys. Jokainen pulpetti oli saanut erivärisen kannen. Kuvataiteen opettaja Marjaana Lehmusoksa oli valinnut värit luokkaansa. Hän valitsi kolme pääväriä: punaisen, sinisen ja keltaisen. Samoja värejä käytettiin yläkertaluokan pirtinpöydän ja penkkien maalaamiseen. Nyt oppilaiden on helppo muistaa päävärit! Vihreä on väliväri, ja sitäkin löytyy luokan kalusteista. Ensimmäisenä kuvataidetyönä onkin saada aikaan väliväri vihreä ja maalata erisävyisiä vihreän pintoja.


Kuvataideluokassa on kaikki pelit ja pensselit paikoillaan. Kauniissa työympäristössä luovuus herää, pohtii Marjaana. Odotan innolla oppilaiden siveltimien vetoja ja taideteoksia. Ne ovat opettajan voimanlähde tässä oppiaineessa.


Klaara iloitsi lasten innokkuudesta heti. Luokassa oli selvästi hyvä tunnelma. Siitä on hyvä jatkaa eteenpäin.
Tuleeko huomiseksi läksyä?

Päivän päätteeksi Klaara ja Kurt innostivat oppilaita nauttimaan elokuun kauneudesta ja lämmöstä. Vaikka läksyjä on tehtävä, vapaa-aikaakin jää. Sen voi mainiosti käyttää uimiseen, pyöräilyyn, marjojen syömiseen ja keruuseen. Hyvä koulupäivä on sellainen, jonka jälkeen voit sanoa itsellesi:

Hyvä minä!
Olinpa ahkera!
Hienosti meni!
Niin sitä pitää!
Professoritason suoritus!
Reipas meininki!
Tomerasti tehty!
Kannatti pinnistellä!
Ahkeruus palkitaan!

Näkemiin ja turvallista koulumatkaa! Tavataan taas huomenna.

3 kommenttia:

  1. Hyvin on koulu päässyt alkamaan. Hienot tilat kaikilla koululaisilla. Mikä on innolla opiskellessa tuossa koulussa.

    VastaaPoista
  2. Ihanasti sisustettuja luokkahuoneita.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Eila! Klaara-rehtorilla on tässäkin "näppinsä" pelissä. Hänellä riittää puhtia ja ideoita.

    VastaaPoista