lauantai 26. kesäkuuta 2010

Vilppulan miehet ahkerina

Juhannus on juhlittu, ja arki taas koittanut. Vilppulan miehet suunnittelivat juhannusaaton juhlissa aloittavansa puusavotan. Naisten taannoinen terassin avajaisjuhla innosti heitäkin tekemään jotain yhdessä, miesporukalla. Villa Vilppulassa on puulämmitteinen sauna, ja suunnitteilla hankkia takka, joten polttopuita tarvitaan.

Leivinuuniin voi laittaa pitempiä halkoja, mutta saunan pesään tehdään klapeja. Meillä klapeja sanotaan pilkkeiksi, Matti selittää.

Kyllähän klapikone olisi verraton laite meidänkin hankkia, sanoi Frans. Olin puusavotassa naapurissani Ahvenanmaalla, hän jatkoi. Siellä meillä oli klapikone, ja työ oli joutuisaa.

Nämä koivuhalot ovat sitten parhaita lämmityspuita, sanoo Matti. Koivu palaa kauniisti ja sillä on korkein lämpöarvo, hän jatkaa. Havupuut kipunoivat palaessaan niin mahdottomasti, että alkulämmityksen ajan uunia on vahdittava tarkkaan luukun aukiollessa, huutelee Jukka.

Uskomatonta, että vastakaadetun puun painosta on noin puolet vettä, tietää Matti kertoa. Tärkeätä onkin puun oikeaoppinen kuivatus, sillä puun on oltava mahdollisimman kuivaa lämmitettäessä. Puun kuivumisen kanssa ei kannata hätäillä, ellei halua viettää kavereiden kanssa saunailtaa vain klapien sytyttelyn merkeissä. Märkä puu vain sihisee ja roskaa, Matti tietää kokemuksesta.

Puusavotan loputtua miehet istuutuivat juomaan Coca Colaa, jota Matti oli kaikille roudannut.
Miesten siemaillessa juotavaa Frans valaisi savotan miesväelle, että Suomessa yksityiset omistavat metsistä noin 60%. valtio 30% ja teollisuus alle 10%. Joka viides omistaa metsää. Perintönähän ne siirtyvät sukupolvelta toiselle, hän pohdiskelee. Suomalaiset metsätilat ovat keskimäärin 44 hehtaarin kokoisia, ja niitä yli sadan hehtaarin tiloja löytyy alle 10%, hän tietää. Tulipahan tässä vähän metsätietouttakin väliin näiden hommien lomassa. Metsäasiat ovat nyt ajankohtainen asia.
Metsureidenkin määrä on Suomessa vähentynyt tosi paljon, kun hakkuukoneet ovat yleistyneet. Motot ja harvesterit liikkuvat ketterästi metsissä, ja ne ovatkin lähes ihmekoneita. Puu kaatuu hetkessä ja on käsiteltynä alta aikayksikön pinossa metsätien varressa.

Meidän työ eteni mukavasti, ja nyt menemmekin saunomaan leppeisiin löylyihin, sanoo Jukka.
Ja polttopuina on koivua, kuinkas muuten. Saunavastatkin jo odottavat meitä. Frans ennätti tehdä ne puun kantamisen lomassa. Hänellä on tapana tehdä Fionalle ja itselleen jouluvastat pakastimeen. Hauska tapa, josta hän pitää kiinni.
Niin, on kaksi mistä en luovu: jouluvastat ja Fiona, mies veistelee.

Hikiset miehet lähtivät saunaan. Lauteilla he tunsivat miten löylyt pehmittivät käsivarsien lihaksia.
Suomalaista saunaa ja tuoretta vastaa ei voita mikään!


2 kommenttia:

  1. Melkoisen savotan onkin Vilppulan miehet tehneet suvisessa suomessa. Ei muuta kuin hyvää ja rentouttavaa saunaa.

    VastaaPoista
  2. Vilppulan miehet kiittävät! Huomenna sunnuntaina luvassa helle, silloin tuskin saunaa kaivataan.

    VastaaPoista