torstai 28. lokakuuta 2010

Pata ja pippurimyllyt

Korkeakiiltoisella mustalla pöydällä on rautapata, musta pippurimylly, punainen suolamylly ja kirjoja. Mitä ihmettä nyt on tekeillä? Komea rivistö miehiä seisoo ojennuksessa uudenuutukaiset pitkät esiliinat edessään. Ei liene vaikea arvata, että alkamassa on Hasse Hedbergin kokkikoulu. Itse ruokaillan isäntä on sonnustautunut mustaan essuun ja komeaan valkoiseen kokin hattuun. Valokuvaaja ikuisti tästä herrajoukosta muutamia yhteiskuvia.
Tältä näyttivät Vilppulan kokit.

Paavo-lähikauppias oli myös illan tärkeä persoona, sillä hänen puodista tilattiin lähes kaikki tarvittavat ruoka-aineet. Paavo piti samalla luennon luomutuotteista ja reilun kaupan valikoimastaan. Osalle miesväestä asiat olivat tuttuja, mutta oli joukossa niitäkin, joiden vaimot hoitavat pääsääntöisesti kauppareissut ja ovat näin perheen kauppa- asiantuntijoita.

Hasse oli valinnut illan teemaksi liharuuat, sillä niiden valmistaminen tuntuu olevan jotenkin miesten juttu. Monessa hänenkin tuttavaperheessä juuri mies kokkaa mielellään liharuokia tai kesäisin grillaa lihaa.
Osa kokki-iltaan kuuluvista miehistä käy hirvimetsällä. Niinpä Paavo-kauppiaan ei tarvinnutkaan toimittaa luomulihaa iltaa varten, vaan hirvipaistin liha saatiin omasta takaa. Asialla oli Vilppuvaaran metsäporukka.
Paisti on ollut pari päivää marinaadissa ennen tätä kokkausiltaa. Mausteena oli huhmaressa murskattuja katajanmarjoja, mustapippureita, rosmariinia ja timjamia.
Ihana tuoksu!

Kun paisti oli pari tuntia uunissa, kokki Kolmoset valmistivat herkullisen salaatin ja keittivät perunat. Jälkiruuaksi oli Lapin lakkoja, leipäjuustoa ja kahvia.

Jukka Vilppula tokaisi illan päätteeksi tekevänsä parannuksen. Lupaan käydä useammin Paavon puodissa ja kokkaan perheelleni useammin. Se oli kuin musiikkia Paavon korville.
Hyvä miehet, hyvä me!

2 kommenttia:

 1. mmm, taas kerran ihana päivitys täällä Villa Vilppulassa. Tänään oli Helsingin Sanomissa juttua Kansallismuseon nukkekotinäyttelystä. Tulepa käymään! Hypätkää Marun tai Tiinan kanssa autoon tai junaan, ja karauttakaa tänne. Olisi mukava käydä kahvittelemassa yhdessä! :)
  t. Annemaria

  VastaaPoista
 2. Heissan Annemaria!
  Mukava, että kurkistit Villa Vilppulaan.
  Tosi mainio idea tulla Helsinkiin sukuloimaan ja samalla nukkekotinäyttelyyn.
  Kiitos tämän päivän postista, kortti sinulle kirjoitettu,odottaa lähettämistä.

  VastaaPoista