sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Smile, smile !

Hymyilkää, hymyilkää, huudahtaa kameran takana oleva Titta-toimittaja. Tästä tulee iloinen ja onnistunut kuva, hän jatkaa. Musiikkihuone on täyttynyt puheen sorinasta, vauvan tuhinasta ja ääntelyistä. Meininki on mukava, leppoisa ja jotenkin kodikas. Hedbergien Hans-poika on asettunut perhepotrettiin Gun-vaimonsa ja lastensa Lassin ja Liisan kanssa. Vaasalaisperheen kaksikielisyys kuulostaa mukavalta, välillä jutellaan keskenään ruotsia, taas suomea toimittajan kanssa. Kom lite närmare, huudahtaa Hans. Hör du? Snälla Liisa, ta det lungt nu, rauhoittelee Gun-äiti pienokaistaan. Smile, sanoo Titta. Se on siinä. Onnistunut perhekuva.

Helmisen perhe Pispalasta parhaimpiinsa tälläytyneenä ullakkohuoneen nahkasohvalla. Siinä he ovat, iso ihana perhe koko komeudessaan. Ellen, tuo kiharahiuksinen kampaajarouva, on Gunin (Mattson) kaksoissisko. Perheeseen kuuluvat kultaseppä Martin, koululaiset Maisa ja Totti sekä nelikuiset kolmoset Alina, Anton ja Selma. Elämä Pispalassa soljuu työn ja lastenhoidon parissa. Yhteistä vapaa-aikaa on välillä pakko järjestää, ja silloin suunnataan auton nokka Outokumpuun tai pohjoiseen Lapin mökille. Koska molemmilla vanhemmilla on Pyynikinkartanossa oma firma, työ vie aivan liian paljon aikaa ja energiaa. Vastapainona työlle ovat sukulaisvierailut tai perheen yhteinen harrastus hiihto ja laskettelu Lapin maisemissa.

Liituraita-asuihin sonnustautuneet kaksoset Hilppa ja Hasse edustavat perheen "nuorisoa". Opiskelujen lomassa on onneksi aikaa pistäytyä suvun luo kertoilemaan viimeisimpiä kuulumisia. Heidän tulonsa onkin mukava tuulahdus opiskelijamaailmasta. Hasse leikittää mielellään sisarusten lapsia ja pelailee poikien kanssa jalkapalloa. Hilppa kokoaa mielellään porukan laulamaan musiikkihuoneeseen. Silloin ilmoille kajahtavat niin tutut lastenlaulut kuin viimeisimmät slaagerit. Hilpan intohimo on karaoke, kun vain siihen on mahdollisuus. Heleä-ääninen laulaja, toteavat muut. Ja mikä svengi ja koreografia! Vau!

Linda ja Karoliina-koira asettuivat kuvaan Villan ulko-oven eteen. Heillä molemmilla on tärkeä rooli perheen elämässä: Karo vahtii taloa ja ilostuttaa koko perhettä iloisella terhakalla luonteellaan, Linda puolestaan antaa kielikylpyjä koko perheelle ja hoitaa sen arkea. Hän kampaa aamulla Lotan hiukset, laastaroi Rasmuksen haavan, kuumentaa kolmosille maidot ja hoitaa heidät. Naapurin rouva aina ihmettelee mistä tuollaisen kotiavun hänkin löytäisi.

Dublinista!

1 kommentti: